×

شکستگی استخوان

0 دیدگاه
مقاله آموزشی
به ما امتیاز دهید

شکستگی استخوان اصطلاحی در پزشکی است و به معنی هر نوع از خلل در یکپارچگی استخوان می‌باشد.شکستگی یکی از مشکلات رایج برای استخوان‌ها است و هر فرد به طور متوسط در طول زندگی خود دو بار با شکستگی استخوان مواجه می‌شود. شکستگی استخوان زمانی اتفاق می‌افتد که فشار وارد شده بر استخوان از استحکام و مقاومت استخوان بیشتر باشد(شکستگی استخوان).

احتمال شکستگی، به عوامل مختلفی از جمله سن بستگی دارد. شکستگی استخوان در کودکان بسیار رایج است ولی شکستگی در کودکان، پیچیدگی کمتری نسبت به شکستگی استخوان در بزرگسالان دارد. هم‌زمان با افزایش سن، استخوان‌ها شکننده‌تر می‌شوند و در شکستگی بر اثر سقوط آسیب‌های بیشتری می‌بینند(شکستگی استخوان).

علائم و نشانه‌های شکستگی

درد شدید در محل شکستگی: درد ، شایعترین علامت در شکستگیها می‌باشد. درد معمولا محدود به نقطه شکستگی است

و با فشار بر روی آن بیشتر می‌شود. درد با حرکت دادن عضو آسیب دیده نیز شدیدتر می‌شود.

محدودیت حرکت:همچنین سبب محدودیت حرکت اندام می‌شود و مصدوم قادر به حرکت دادن عضو آسیب دیده نمی‌باشد.

تورم همراه با کبودی: در ناحیه شکستگی.

تغییر شکل عضو آسیب دیده: در صورتی که استخوان از هم جدا شده باشد عضو آسیب دیده در مقایسه با عضو قرینه سالم خود کوتاهتر از معمول به نظر می‌رسد.

تغییر رنگ یا تغییر دمای پوست: به دنبال نشت خون از رگها ، پوست اطراف محل آسیب‌دیدگی ابتدا قرمز و بعد از چند ساعت کبود می‌شود.

شوک: در صورتیکه شکستگی استخوانهای ران ، لگن و قفسه سینه وجود داشته باشد، باید به علائم شوک ناشی از خونریزی داخلی توجه داشته باشیم.

گاهی نیز خونریزی از شکستگیها باز آن قدر شدید است که باعث شوک و در نهایت مرگ مصدوم می‌شود. لزوما تمام علائم گفته شده ممکن است وجود نداشته باشد و شدت علائم نیز متغیر است.

نحوه تشخیص شکستگی استوان

پزشکان، شکستگی استخوان را معمولا با معاینه، تست فیزیکی و عکس‌برداری تشخیص می‌دهند(شکستگی استخوان).

شکستگی استخوان

انواع شکستگی

شکستگی های مویی

در این نوع از شکستگی ها خط شکستگی در رادیوگرافی، فقط بصورت یک ترک خوردگی دیده میشود و قطعات شکسته شده جابجا نشده اند و نیرویی که موجب این شکستگی شده است قوی نیست. گاهی اوقات خط شکستگی به زحمت در فیلم رادیوگرافی دیده میشود و یا ممکن است اصلا دیده نشود(شکستگی استخوان).

شکستگی های گرین استیک ترکه تری

در این نو شکستگی دو قطعه شکسته شده کاملا از یکدیگر جدا نمی شوند.

شکستگی های عرضی

در این نوع شکستگی، خط شکستگی عمود بر محور طولی استخوان است.

شکستگی های مارپیچی

در این نوع شکستگی خط شکستگی بصورت یک قوس مارپیچ شکل است. این شکستگی ها معمولا بر اثر چرخش شدید اندام ایجاد می شوند و جوش خوردن آنها معموال از انواع عرضی و مایل سریعتر است(شکستگی استخوان).

شکستگی های چند قطعه ای

این شکستگی ها حاصل شکستگی بیش از دو قطعه است.

شکستگی های درهم فرورفته

این شکستگی وقتی ایجاد می شود که یک قطعه شکستگی به داخل قطعه دیگر فرو می رود مثل بعضی از انواع شکستگی گردن و ران.

شکستگی های خرد و له شده

این نوع شکستگی بیشتر در استخوانهای اسفنجی دیده میشود و وقتی است که یک استخوان بر اثر فشار خارجی در خود شکسته شده و بنظر میررسد که حجمش کم شده است. مانند شکستگیهای مهره ها و یا استخوان پاشنه.

شکستگی های کنده شده

این نوع شکستگی در محل هایی دیده می شود که تاندون یک عضله به استخوان می چسبد. در این نواحی اگر عضله بشدت منقبض شود میتواند تکه ای از استخوانی را که به آن چسبیده است از استخوان اصلی جدا کند. مانند شکستگی کشکک یا شکستگی بعضی از نواحی کف پا.

شکستگی سطح مفصلی

شکستگی مفصلی به مواردی اطالق می شود که خط شکستگی به داخل یک مفصل امتداد یافته است.

 دررفتگی

وقتی که شکستگی در نزدیکی یک انتهای استخوان ایجاد می شود حاصل شکستگی یک قطعه کوچک و یک قطعه بزرگ است.

اگر شکستگی استخوان به علت ضعف ساختار استخوانی درنتیجه یک بیماری، عفونت استخوانی، تومور یا کیست استخوانی ایجاد گردد، شکستگی پاتولوژیک یا شکستگی مرضی می نامند. در موارد شکستگی پاتولوژیک، ضربات خفیف و حتی نیروهای طبیعی با توجه به شدت ضعف ساختمان استخوانی می تواند باعث شکستگی استخوان ها گردد. پوکی استخوان (استئوپروز) بیماری شایعی است که منجربه شکستگی استخوان ها به خصوص مهره های ستون فقرات و انتهای فوقانی استخوان ران می گردد.

احیاء و مراقبت های اولیه شکستگی

این مرحله اولین برخورد بیمار با پزشک یا پرسنل پزشکی است. در این مرحله پزشک یا پرستار در صحنه تصادف بر بالین بیمار حاضر میشوند و یا بیمار به نزدیکترین مرکز درمانی رسیده است.در این مرحله اقداماتی برای بیمار انجام میشود که صرفا در جهت حفظ جان اوست. اگر بیمار بر اثر تصادف یا سقوط از ارتفاع دچار آسیب تنفسی شده استیا خونریزی شدید دارد یا فشار خون او بشدت کاهش یافته است به او کمک میشود. اقداماتی که در این مرحله انجام میشوند صرفا برای زنده نگه داشتن بیمار است.

پس از اینکه پزشک معالج مطمئن میشود خطری حیات بیمارش را تهدید نمیکند ابتدا اقداماتی در جهت تشخیص شکستگی انجام میشودو پس از تشخیص نوع شکستگی، به بیمار داروهایی تجویز میشود تا درد وی کاهش یابد(شکستگی استخوان).

اندام شکسته شده بالا نگه داشته میشود تا تورم آن کم شود و همچنین از افزایش سریع تورم در ساعات آینده جلوگیری شود. برای بیحرکت کردن موقت اندام تا موقعی که درمان قطعی شروع شود اندام در یک آتل گذاشته میشود(دوره کمک های اولیه و فوریت های پزشکی در تبریز).

اگر شکستگی بیمار بصورت شکستگی باز است. به بیمار داروهای آنتی بیوتیک داده میشود تا احتمال عفونت آینده در محل شکستگی کاهش یابد.همچنین ممکن است لازم شود پزشک معالج در اطاق عمل، زخم محل شکستگی را درمان کند.بافت های از بین رفته را خارج کرده و آلودگی هایی را که از بیرون وارد محل شکستگی شده اند از زخم خارج کند(شکستگی استخوان).

یادگیری کمک های اولیه حین شکستگی

آموزشگاه آپادانا در تبریز دوره‌های کمک اولیه را برای علاقه‌مندان به یادگیری مهارت‌های اولیه در حوزه اورژانس و توانبخشی ارائه می‌دهد. یکی از این دوره‌ها، دوره کمک اولیه است که در آن آموزش‌های مربوط به شکستگی و روش‌های درمان آن ارائه می‌شود.

در دوره کمک های اولیه در تبریز، شرکت‌کنندگان با مفاهیم و اصول کلی کمک اولیه در مواقع اضطراری آشنا می‌شوند. آموزش درمان شکستگی‌ها نیز به عنوان یکی از مباحث اصلی در دوره کمک اولیه تدریس می‌شود. مطالبی که در این دوره ممکن است آموزش داده شوند، شامل موارد زیر می‌شود:

  • سوختگی
  • شکستگی
  • احیای قلبی و ریوی
  • مصمومیت ها
  • انواع خونریزی ها
  • حمل مصدوم
  • کنترل علائم حیاتی
  • تزریقات و پانسمان
  • خونگیری و سرم

توضیحات تکمیلی

دوره کمک های اولیه در تبریز و در آموزشگاه  آپادانا یکی از دوره های پز مخاطب این آموزشگاه است کمک های اولیه شامل اقداماتی است که هنگام وقوع حوادث برای جلوگیری از مرگ، پیشگیری از صدمات و عوارض بعدی، کاهش درد و رنج مصدوم قبل از رسیدن افراد حرفه ای و انتقال مصدوم به مراکز درمانی به عمل می آید. این اقدامات می تواند شامل مواردی ساده مانند: پانسمان زخم و جراحت و یا مواردی مشکل تر نظیر انجام عملیات احیای قلبی – ریوی و… باشد(شکستگی استخوان).

اهداف کمک های اولیه

شامل نجات جان مصدوم، جلوگیری از وخیم تر شدن حال وی، افزایش احتمال بهبودی و کاهش درد و رنج است. اگر در حالی که از مکانی عبور می کنید مصدومی بر زمین افتاده باشد یا جلوی چشمان شما سانحه ای رخ دهد، شما چه خواهید کرد؟ اگر این فرد جز دوستان و آشنایان یا خانواده شما باشد، چه می کنید؟ مسلما اگر شما کسی باشید که با اصول کمک های اولیه آشنایی دارد، می توانید در نقش یک فرشته نجات ظاهر شده و به او کمک کنید، ولی اگر کمک های اولیه ندانید، مجبورید مانند بقیه تماشاچی باشید و افسوس بخورید.

به ما امتیاز دهید